Found it on Youtube: Stone Roses vs Oasis

Door , 7 February 2009

Ian Brown is MadchesterBritpop houdt de gemoederen al bijna twintig jaar bezig. Zeker begin jaren negentig, toen Oasis en Blur vochten om de titel beste single van het jaar. Blur won met Country House, terwijl Oasis’ Roll With It de opmaat vormde voor het succes van Madchester. The Great Escape legde het af tegen What’s The Story Morning Glory en Oasis bleek toch een maatje te groot (ondanks Blur’s briljante Song 2 uit 1997, wat vooral door Guy Ritchie en BMW fans onthouden zal worden als de beste jumptrack ooit!).


The Stone Roses

Maar terwijl Blur en Oasis met modder bleven gooien had ik mijn keuze al gemaakt. De pure essentie van de moderne britpop werd vormgegeven door The Charlatans en vooral door Ian Brown en consorten, The Stone Roses. Hun Fools Gold is voor mij misschien wel het beste nummer ooit gemaakt, zeker als je de 9m54s versie neemt! Die plaat misstaat in 2009 nog steeds niet!

The Stone Roses en Oasis: Masters and apprentices

Enfin, waar het me in deze post om gaat is de symbiose die “old timer” Ian Brown en “contemporary hero” Noel Gallagher uitstralen. En dat kan niet lekkerder worden weergegeven dan in het ondubbelzinnig geniale Keep What Ya Got, een samenwerkingsverband ten bate van Ian Brown’s Solarized uit 2004. Met tranentrekkend mooie opnames van working class Manchester, dit nummer mag nooit vergeten worden.

Ian Brown & Noel Gallagher – Keep What Ya Got

De les van vandaag: even doorklikken! Hoe waar is dat! En zeker als het om music videos gaat. Myspace is okay, embed maar raak:

Ian Brown & Noel Gallagher – Keep What Ya Got @ Jonathan Ross 2004

En omdat -ie zo fraai is ga ik jullie deze ook laten zien. Dit is Keep What Ya Got zoals Ian Brown en Liam Gallagher ‘m live speelden bij Jonathan Ross, op 10 september 2004. De blik in Ian’s ogen, het onderhoud wat Ian en Noel aan het begin en aan het einde hebben is zo mooi, zo breekbaar, zo respectvol. Ik denk dat Ian een redelijke nut job is. Hoe dan ook, hij heeft de beste stem ooit!

Resident tags: , , , , , , , , , ,

7 Responses to “Found it on Youtube: Stone Roses vs Oasis”

 1. wouterkiel (Wouter Kiel):

  New blog post: Found it on Youtube: Stone Roses vs Oasis http://tinyurl.com/d25t8r

 2. Melson:
  BELGIUM BELGIUM

  WTF? “This video is not available in your country.” Begint YouTube nu ook al met die onzin?

  Jammer, want nu kan ik niet checken of Ians stem op de studioversie net zo onvast is als in de live-opname.

  Trouwens, ik kwam hier laatst in een verhuisdoos een oude Maxell XL-90 van jou tegen met op de A-kant Stone Roses en op de B-kant Between 10th and 11th. Ik hoop maar dat je hem de afgelopen, wat is het?, vijftien jaar niet gemist hebt 🙂

 3. Renzo:
  DENMARK DENMARK

  @Melson: Ook Denemarken moet het ontgelden…

 4. wouter:
  NETHERLANDS NETHERLANDS

  @melson @renzo,
  Vreemd. En stom ook.

  @melson
  Ach, da’s mooi! Dat zal wel een van de fietstapes geweest zijn. Zo had ik er ook eentje met Weezer en NOFX. mooie anderhalve uren waren dat!

 5. eelke:
  UNITED STATES UNITED STATES

  Oi! Geen Suede? / Boo Radleys? ik heb hun nieuwe album nog niet gehoord maar is oasis nog steeds britpop? Ik heb meer respect voor Damon Albarn vanwege Gorillaz & meer recentelijk The Good, the Bad and the Queen

 6. Angel:
  NETHERLANDS NETHERLANDS

  Gelijk heb je Menson, maar ik zoek tegenwoordig gewoon via http://www.go4vid.com misschien dat je daar wel een site kan vinden waarbij je kan invoegen

 7. wouter:
  NETHERLANDS NETHERLANDS

  @Melson
  Niet mee eens! Okay, de studioversie klinkt behoorlijk wat gelikter dan de live versie. Maar dan nog, Ian is een held! En daarom vergeven we hem zijn semi-zuivere optreden. Helden moet je koesteren. En als helden niet volledig de juiste toon raken dan bedanken we ze voor de moeite. Het zal ook best lastig zijn een nummer te zingen als je een sloot aan wit poeder hebt verstouwd. Zo is het.

Leave a Reply