Dell Inspiron 1525 Windows XP how-to plus foto's

(Deze how-to is het gevolg van een uitgebreide discussie in de reacties van de Dell Inspiron 1525 post)

Na bijna een maand genoten te hebben van mijn Dell Inspiron 1525 met Windows Vista besloot ik toch maar om er Windows XP op te zetten. Ik had al eerder pogingen ondernomen en dat bleek geen sinecure. De driver CD is Vista only en de Dell website is karig met XP drivers. Uiteindelijk heb ik, met hulp van Bart, alsnog XP draaiende gekregen.

Wat heb je allemaal nodig?

Om Windows XP succesvol op je Inspiron 1525 te installeren heb je de volgende drivers en programma’s nodig.

  • Dell SATA drivers – Om XP op een SATA HDD te installeren
  • nLite – slipstream de SATA drivers in je XP CD
  • Inspiron 1525 XP Drivers – 206 MB met alle benodigde drivers

Update: Dell Drivers voor Windows XP

Bart tipte me dat Dell nu ook een eigen supportpagina heeft voor Inspiron 1525 bezitters die Windows XP willen draaien. Deze vind je hier: Dell Windows XP Drivers & Downloads for Inspiron 125.

Windows XP op een Dell Inspiron 1525

Om te beginnen heb je een Windows XP installatie CD met geïntegreerde SATA drivers nodig. XP wil niet standaard op je Inspiron HDD geïnstalleerd worden, vandaar de extra drivers. Lees hier hoe je SATA drivers integreert met behulp van nLite. De installatie verloopt daarna zoals je gewend bent van XP.

Na de installatie missen er nogal wat devices in je lijst:

Dell Inspiron Device manager

De juiste drivers

De volgende stap is de juiste drivers vinden, vooral voor je Dell 1390 WLAN kaart. Er is een complete rar in omloop met daarin alle benodigde drivers (de post van Bionicconner). Die werken perfect.

Voor je WLAN is het belangrijk dat je de boel niet met de installer installeert. Rechtermuisklik op Network Controller in de device manager (zie screenshot). De Ethernet Controller is je Marvell Yukon NIC. Rechtermuisklik dus, en kies Update driver …. Navigeer naar de map waar je de boel hebt staan en installeren maar. Daarna werkt je draadloze verbinding. En vanaf dat moment is het genieten, 😉 .

Aanvulling van Bart: “Ook als je de wlan drivers met de setup installeert gaat het op zich goed, al krijg je de melding dat setup afgebroken wordt. De driver bestanden staan dan al wel op je harddisk aleen moet je bij stuurprogramma bijwerken de locatie even aangeven.”

Aanvulling naar aanleiding van jarno’s Inspiron 1525: “Ik heb dus een hele andere netwerkkaart joh ik ben net naar de site van intel gegaan driver pack gedownload en met de installer geinstalleerd en zie alhier ik ben helemaal draadloos 😀 .”

De driver waar jarno op doelt is deze WLAN driver van Intel. (wederom thanks to bart)

Dell Touchpad scroll areas

Dell Inspiron scroll areasEen coole feature is natuurlijk de scroll areas op de touchpad. Deze zijn niet standaard geactiveerd. Daarvoor heb je de drivers van de Dell support CD nodig. En ondanks dat het ding beweert dat het Vista only drivers zijn doen ze het perfect op XP. Je vindt ze onder de kop Input Drivers als je als besturingssysteem Windows Vista hebt gekozen: Inspiron 1525 Windows Vista 32-bit > Dell Touchpad / Pointing Stick Rev: A00

Foto’s van de Inspiron 1525

Bart was zo aardig om me deze foto’s van zijn Inspiron te sturen. Je ziet dat ook hij erin geslaagd is Windows XP op een Inspiron 1525 aan de gang te krijgen. Hij laat weten dat “het als een tierelier draait”, 😉 .

Dell Inspiron met Windows XP #1Dell Inspiron met Windows XP #2Dell Inspiron met Windows XP #3Dell Inspiron met Windows XP #4


En hier mijn eigen screens

Dit zijn foto’s van de laptop zelf en van het hele installatieproces.

Dell Inspiron met Windows XP #5Dell Inspiron met Windows XP #6Dell Inspiron met Windows XP #7Dell Inspiron met Windows XP #8Dell Inspiron met Windows XP #9Dell Inspiron met Windows XP #10


De Inspiron van Umut

Umut was zo aardig om ook een paar foto’s van zijn witte Dell Inspiron in te sturen.

Dell Inspiron #11Dell Inspiron #12Dell Inspiron #13Dell Inspiron #14Dell Inspiron #15